top of page

Woning zoeken

Huizen van Vrede vzw helpt erkende vluchtelingen die in Brugge een officieel adres hebben. Door de discriminatie op de private huurmarkt is het voor hen niet makkelijk om een dak boven hun hoofd te vinden. Vanuit het WoonAtelier en het WoonCafé zorgen we voor de juiste begeleiding.

Hoe werkt het?​

 1. Vul eerst een intakeformulier in. Let op: Huizen van Vrede kan alleen erkende vluchtelingen die in Brugge verblijven (adres hebben) helpen.

 2. Kom vervolgens naar een WoonAtelier op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur. Check het schema met de WoonAtelier per taalgroep  en ontdek waar het WoonAtelier isWe leren zoeken en bellen meteen naar de immokantoren. 

 3. Pas daarna ben je welkom in een WoonCafé op dinsdag en donderdag van 18 tot 19.30 uur in PC Valkenburg, Legeweg 83, 8200 St-Andries.

Frank Vangaever is de verantwoordelijke voor het WoonCafé van Huizen van Vrede vzw. Meer info? Stuur een mail naar WoningZoeken@huizenvanvredevzw.be.

Aanpak

In het WoonAtelier zoeken we samen, in groep naar goede praktijken bij het zoeken van een woning. We filteren het kaf (slechte zoekertjes) van het koren (goede zoekertjes). Voor goede zoekertjes nemen wij zelf contact met eigenaren of immokantoren. Het is open ALS je dus vooraf het intakeformulier hebt ingevuld. Er is een WoonAtelier per taalgroep:

 • groep 1, Nederlands, Engels & Arabisch.

 • groep 2, Nederlands, Engels & Tigryna en,

 • groep 3, Nederlands, Engels & Pashtu, Deri, Pharsi.

In het WoonCafé wordt de professionele begeleiding door het OCMW aangevuld met een zeer sterke en specifieke begeleiding door WoonZoekers. Dit is wat we daarna doen in het WoonCafé: 

 • We maken een woon-cv als je een erkende vluchteling bent die een eerste woning zoekt in Brugge. Daarin stel je je voor, vatten we samen welke woning je zoekt en staat de max. huurprijs die volgens je budget haalbaar is. We gebruiken dat cv om je kansen te vergroten bij immokantoren en eigenaars. Bekijk het voorbeeld van een woon-cv voor een single en van een woon-cv voor een familie. Je kunt ook zelf je woon-cv opstellen aan de hand van de template voor het woon-cv: Nederlands, Engels, Frans.  

 • We leren hoe je een woning kan zoeken in het WoonAtelier.

Meer weten?

Als je geholpen wordt in het WoonCafé, verloopt de communicatie via whatsapp:

 • We verwachten dat jij als erkende vluchteling zelf op zoek gaat op websites of apps zoals 2dehands en Immoweb.

 • De link (url) van de zoekertjes stuur je door in de whatsapp-groep. Ook duidelijke foto's met vermelding van straat + nummer + stad bij bordjes “Te Huur” stuur je op die manier door.

 • De woonzoeker zal dan bekijken of het een goed zoekertje is (adres, huurprijs, EPC en Mobiscore, ...) . 

 • Hij contacteert het immokantoor of de eigenaar om indien mogelijk een bezoek te regelen.

 • Je wordt ook begeleid bij het bezichtigen van de woning en de afhandeling van de kandidatuur .

.

bottom of page